Tilan historiikki

Kylämäen hevostilan kytkökset historiaan ovat vahvat. Heikolan kylä, jolla kylämäki sijaitsee, juontaa juurensa 1300-luvulla asuneesta isännästä, Heikolan Heikistä. Nykyisen Kylämäen hevostilan kantatila Unki halottiin veljesten kesken 1500-luvun lopulla ja nykyisen suvun haltuun tila on tullut 1703. Kylämäki sukunimeä alettiin käyttää 1800-luvulla ja nykyiset isännät ovat kymmenettä sukupolvea ja yhdennettoista isännät tilalla.

Tilan toiminnot ovat muuttuneet aikojen saatossa paljon. 1950-60 -luvulla tilalla lopetettiin sianlihan ja maidon tuotanto, tilalle jäi kanoja, hevonen ja lammas. Munivat kanat saivat lähteä 1990 ja vanha häkkikanala saneerattiin hevostalliksi.

Nykyisellään tilalla keskitytään Suomenhevosten jalostukseen ja käyttöön, sekä broilereiden kasvatukseen. Tilan pelloilla kasvatetaan ruokaa eläimille ja Kylämäen toiminta on laajentunut hevostentoimintojen lisäksi maaseutumatkailuun, kokous- ja juhlapalveluun ja tammanmaitokosmetiikkaan. Juuria kunnioittaen 2000-luvulla tilausravintolaksi remontoitu tilan toinen päärakennus on nimetty Unkiksi.

Kylämäen suvun jäsenet vuodesta 1703

Kylämäki 1957